• Uğurtan Karabey

KULLANIM ALANI




Lavanta uçucu yağı, en fazla kozmetik, ilaç ve parfüm sanayinde kullanılmaktadır. Bunun yanında güzel kokusu nedeniyle sabun ve diğer endüstri kollarında, ilaç sanayinde ve ağrı kesici, sakinleştirici, uykusuzluk giderici özellikleriyle de aroma terapide kullanılmaktadır. İdrar arttırıcı ve romatizma ağrılarını dindirici etkisi de vardır. Lavanta çiçekleri sedatif etkisinden dolayı çay şeklinde de kullanılmaktadır. Sağlık turizminde ve spa merkezlerinde de yaygındır.


KÖKENİ VE YAYILIŞI

Lavandula ismi latince Lavare’den gelmekte ve yıkama anlamını taşımaktadır. Zira çok aromalı olan bu bitki yıkama veya banyo suyunda kullanılmaktadır. Lavandula özellikle Batı Akdeniz Bölgesi’ne yayılmıştır. Bugün yabani olarak Güney Fransa’da, Orta İtalya’da, Yugoslavya’da, İspanya’da, Bulgaristan’da ve Yunanistan’da yaygın durumdadır.


BOTANİK ÖZELLİKLERİ

Lavanta 20-60 cm boylanabilen, Haziran, Temmuz aylarında çiçek açan yarı çalımsı çok yıllık (20 yıl) bir bitkidir. 60 cm kadar derinlere giden kazık bir köke sahiptir. Dik duran saplar genellikle 4 köşeli olup, tüylü ve çıplak gri yeşil renktedir. Kuvvetli dallanır ve yaşlandıkça alt dallar odunlaşır. Dört köşeli dallar üzerinde karşılıklı durumda bulunan 2-6 cm uzunluktaki çok kısa saplı yapraklar, ucu sivri, kenarları tam ve içeriye doğru kıvrık şeritsi tipte olup, her iki yüzü pamuksu tüylerle örtülü bulunmaktadır. Çiçek durumu 20-30 cm kadar uzunluğundaki çıplak sap ucunda bulunur. Çiçek başağının uzunluğu 16-20 cm olup, genellikle 4-6 çiçek kümesinde ve her kümede 6-14 adet çiçek bulunmaktadır.. Çiçek geliştikçe bol ve kokulu nektar salar.

80 görüntüleme